Regeldruk, het buzzword van 2024. Als accountantskantoor kun je er niet omheen: iedereen heeft het erover. Maar wat is het nu eigenlijk en hoe reageert de branche op deze regeldruk?
De wet- en regelgeving wordt steeds complexer en is daarmee ook steeds meer van invloed op de uitvoering van je (dagelijkse) werkzaamheden. Zowel de nationale als de internationale regels, standaarden en richtlijnen veranderen en vooral de hoeveelheid regels verhoogt de werkdruk aanzienlijk. En dat terwijl je er als kantoor eigenlijk niks aan verdient. Of zoals Geert Dreschler van MKB Accountants onlangs in een podcast zei: “We zijn druk met iets dat helemaal niets oplevert”.
In een tijd waar veel kantoren toch al kampen met een hoge werkdruk en een tekort aan medewerkers, is regeldruk iets wat de efficiëntie van de werkprocessen niet ten goede komt.
Dat de financiële sector onderhevig is aan steeds complexere regels is op zich niet zo gek. Het is een reactie op het toenemende aantal fraudegevallen en de economische crisis waar we mee te maken hebben gehad. Daarnaast zorgt globalisering ervoor dat accountants niet alleen moeten voldoen aan nationale eisen, maar ook steeds vaker aan internationale eisen.
Een andere oorzaak van toenemende regeldruk is het tijdperk van digitalisering waar we allemaal mee te maken hebben. Technologische veranderingen zorgen voor nieuwe uitdagingen en andere manieren waarop gegevens worden bewaard. Er staat steeds meer (klant)informatie in de cloud waardoor ook de privacywet en cybersecurity-wetten de laatste jaren flink zijn aangescherpt. Kantoren moeten voldoen aan de AVG, Wet Bescherming Bedrijfsgeheimen en meer. Hierdoor moet het beveiligingsbeleid worden aangepast en moeten kantoren zorgen dat hun procedures hierop zijn afgestemd.
Het implementeren van de huidige en steeds veranderende regelgeving kost veel tijd en accountants weten als geen ander: tijd is geld. Wat zijn de andere gevolgen van de toenemende regeldruk?
Hoeveel impact regeldruk heeft op een bedrijf is afhankelijk van het aantal medewerkers, het aantal klanten en in welke branche ze actief zijn. Maar hoe dan ook, de gevolgen zijn groot. Daarom ontstaan er ook steeds meer initiatieven om de regeldruk te verminderen.
Zo is MKB-Nederland een lobby gestart bij het nieuwe kabinet met de ‘Ondernemersagenda vernieuwen, versnellen en verbinden’. Een belangrijk thema van de ondernemersagenda is het verminderen van regels. Hierdoor krijgen ondernemers meer ruimte om te doen waar ze goed in zijn.
Ook Joris Joppe, Managing Director bij Visionplanner, vraagt zich in een recente column op Accountant.nl af wat het doel is van alle regels. Hij pleit voor een dialoog over de wenselijkheid van regelgeving, zeker omdat het afschaffen van regels niet zonder risico is. Hij vraagt zich af hoe bepaalde regelgeving door kantoren wordt geïmplementeerd en wie er toezicht houdt op de naleving.
De regeldruk in de accountancy sector vormt een aanzienlijke uitdaging, maar biedt gelukkig ook kansen voor verbetering van de kwaliteit en betrouwbaarheid van financiële rapportages. Door proactief in te spelen op veranderingen en te streven naar efficiënte naleving kunnen accountantskantoren niet alleen voldoen aan de wettelijke eisen, maar ook waarde toevoegen voor hun klanten en bijdragen aan een stabielere economische omgeving.